Bir sınavda soru çözerken çoğunlukla kitap sayfalarının resmi ya da tahtaya çizilen şekiller mi aklınıza gelir yoksa o konuyu anlatan öğretmenin sesi / sizin konuyu çalışırken kendi kendinize yaptığınız sesli tekrarlar mı? Belki de aldığınız notlar, çıkardığınız özet bilgiler geliyordur aklınıza.
Genel olarak hatırlama sürecinde resimler aklınıza geliyorsa görsel öğrenme stratejisine sahipsiniz demektir. Sesler aklınıza geliyorsa işitsel, defterinize yazdığınız yazılar çıkardığınız özetler çözdüğünüz sorular aklınıza geliyorsa dokunsal (knestetik) stratejiye sahipsinizdir.
Görsellerin Genel Özellikleri:
İşitsellerin Genel Özellikleri:
Dokunsalların Genel Özellikleri:
Görsel Öğrenme Sistemine Sahip Kişiler Nasıl Çalışmalı?
Görsel Öğrenme Sistemine Sahip Kişilerin Sorunları Ve Çözüm Önerileri:
Konsantre olamama: Görseller çoğunlukla genele odaklıdır. Bu nedenle ders çalışmadan önce masanın, odanın düzenine dikkat ederler. Konsantrasyon sorununu çözmek için en etkili yöntem çalışmaya başlamadan önce çalışacağı konu ile ilgili zihinde bir resim canlandırmaktır.
Erken Anlama: İyi gibi görünür ama sınavlarda çok can yakar. Soruyu iyi okumazla olumsuz bitiş sözcüğünü görmezler, çeldirici seçeneklere takılırlar seçeneklerin tümünü okumazlar. Çünkü tez canlıdırlar gelecekte yaşarlar bir an önce bitirmek isterler. Konuyu öğendim sanırlar ayrıntıları kaçırırlar. Çözüm frene basmak şimdide olmak önemli bilgileri hızlıca not almak konunun detaylarına dikkat etmek niçin böyle oluyor nasıl böyle oluyor diye soruları sormaktır. Erken öğrenenler detayları kaçırır ilişkileri fark etmekte güçlük çeker aslında tam anlamadığı halde anlarım sanır. Sonra da başarısız olduğunda demek ki anlamıyorum aptalım kapasitem yetersiz demeye başlar.
Telaş: Sınavdan çıkıp bırakın bazı seçenekleri görmemeyi bazı soruları bile görmeyenler bu gruptan çıkar. Çözüm sakinliğimizi arttırmak şimdide olmaktır. An’a odaklanmak kendimize sakin olmayı telkin etmek
Dikkatsizlik: Soruyu okurken bile gözleri cevaplardadır. Çözüm, önemli yerlerin altını çizerek okumak, son kelimeyi yuvarlak içine almak soruyu okurken cevapları elle ya da bir kâğıtla kapatmak tüm seçenekleri mutlaka okumaktır.
İşitsel Öğrenme Sistemine Sahip Kişiler Nasıl Çalışmalı?
İşitsel Öğrenme Sistemine Sahip Kişilerin Sorunları Ve Çözüm Önerileri:
Aşırı Detayda Boğulma: Neleri öğrenmeyi ayırt etmek kadar önemli olan bir diğer nokta da neleri öğrenmeyeceğimizi bilmektir. Ayrıntılarda boğulduğumuz zaman bütünü görememe sorunu yaşarız, bilgiler birbiriyle karışmaya başlar. Aşırı detayda boğulmayı önlemek için konu ile ilgili soru cevap şeklinde çalışma yapmak konunun an hatlarını önemli noktalarını öğrenmek önemlidir. Altını çizerek çalışırken heryeri çizmekten kaçınmak kitabın ikinci bir baskısını yapmak yerine kısa kısa notlar almak gerekir. Bu tür kişiler sürekli olarak niçin böyle oluyor neden böyle oluyor diye sorarlar. Herşeyin nedenini niçinini bilmek kötü değildir ama ana hedefi de gözden kaçırmamak gerekir.
Geç Anlama Duygusu: Bu tür kişiler her şeyi öğrenmeye çalıştıkları için konuyu çalışıp bitirseler de hep bir şeyler kaçırdıklarını konuyu anlamadıklarını sanırlar. Her çalışma periyodunun sonundaki 4-5 dakikalık tekrar bu sorunu çözmeye yardımcı olacağı gibi çalışılan konunun sorularını çözerek sonuca bakmak da objektif bir kriter olacaktır.
Sık Sık Geri Dönüş Yapmak: Bu tür kişiler 5 sayfa çalışırlar 3 sayfa geri dönerler. Çünkü şimdi öğrendikleri ile geçmişte öğrendiklerini ilişkilendirmek isterler. Bu nedenle ilerleyememe bir konuya saplanıp kalma sorunu yaşarlar. Bu tür kişilerin nasılsa buraya tekrar geri döneceğini düşünerek konunun o kısmını öğrenmeyi erteleme sorunları da vardır. Konu çalışırken “Şimdi okuyorum, şimdi öğreneceğim şimdi anlıyorum” diye telkinler yapmak yardımcı olur.
Olumsuz Sınırlayıcı İnançlar: İşitsel öğrenenler geçmişte yaşadıkları için geçmişte yaşadıkları olumsuz yaşantıları sürekli hatırlama eğilimindedirler. Yoğun olumsuz iç diyaloglar yaşarlar. Bu nedenle her sabah kalkıp aynaya baktıklarında “Bugün harika bir gün olacak” ya da “Bu sınavı başaracağım” şeklinde telkinler yapmak faydalı olacaktır. Olumsuz iç sesleri olumlu iç seslere dönüştürmeyi başarmalıdırlar.
Sınavda Zamanı Yetiştirememe: Bu sorunu çözmek için sınav kitapçığının iki sayfasının sağ üst köşesine o sayfa bitince saat ve dakikayı yazmak diğer iki sayfa bittiğinde de bunu tekrarlamak etkili olacaktır. Böylelikle kaç dakikada kaç soru çözüldüğü de net bir biçimde ortaya çıkar. Tabii birkaç dakikalık esneklik paylarını gözden kaçırmamak şartıyla.
Soruları Geçememe: Çözülemeyen soruları geçememe geçilse bile kafayı o soruya takma yaygın görülen alışkanlıklardır. Oysa soruyu geçmek bilinçaltımızın o soruyla uğraşmasına izin vermek ikinci taramada kolaylıkla o soruyu çözmemize neden olacaktır. Bu nedenle ilk turda çözülemeyen soruların yanına işaret koyup ikinci turda onlara dönmek gerekir.
Dokunsal Öğrenme Sistemine Sahip Kişiler Nasıl Çalışmalı?
Dokunsal Öğrenme Sistemine Sahip Kişilerin Sorunları Ve Çözüm Önerileri:
Yavaş Çalışmak: Özet çıkararak çalışmak etkili ama zaman alıcı bir çalışma tarzıdır. Bu nedenle özeti kısa ve öz tutmakta seçici davranmakta kısaltmalar kullanmakta yarar vardır.
Öğrenmeyi Ertelemek: Özet çıkarırken, “Şimdi güzelce bir özet çıkarayım sonra çalışırım” kararı son derece yaygındır. Bu tür kişiler özet çıkardıktan sonra bir daha çalışmayacakmış gibi “Şimdi özet çıkarıyorum şimdi öğrenmeliyim” düşüncesine geçmelidirler.
Duygusal Negatif Döngüler: Geçmişte yaşanan olumsuz bir olayı ya da duyguyu tekrar tekrar yaşamak bu döngünün işaretidir. Herkes hayatta sorunlar yaşar önemli olan bunlara rağmen ayakta kalabilmek düştüğümüz yerden kalkabilmektir. Kendi gücümüzü ve değerlerimizi farkına vararak bu döngüyü kırabiliriz.
Temel Çalışma Sistemi:
Hangi öğrenme stratejisine sahip olursanız olun başarılı olmak için;
Öğrenme Stratejileri Geliştirilebilir Becerilerdir
Eğitimde karşılaşılan en önemli sorun öğrencilerin kendi öğrenme stratejilerini bilmemeleri ve bu stratejiye uygun olarak çalışmamalarıdır. Hepimizde her üçü de vardır ancak biri ya da ikisi daha baskındır. Bu yönlerden herhangi birini daha da arttırmak mümkündür.
Görsel yönünüzü arttırmak istiyorsanız daha çok görsel etkinlik yapın. Birbirine benzer resimler arasındaki farklılıkları bulmak sinema tiyatro resim sergisi gibi etkinliklere katılmak hayal kurmak gibi.
İşitsel yönünüzü arttırmak istiyorsanız müzik ve şiir dinleyin sözlük karıştırın kelimelerin anlamlarına dikkat edin kelime yarışmalarını izleyin benzer ve zıt kelimeler çalışmaları yapın sohbet edin güzel sözler deyimler şiirler ezberleyin.
Dokunsal yönünüzü güçlendirmek için duygularınıza dikkat edin yaptığınız işlere olumlu duygularla yaklaşın dokunun duygu yüklü şiirler şarkılar dinleyin.